W celu zdobycia dodatkowych umiejętności hotelarze z klas 3g i 4g THot wzięli udział w szkoleniu baristycznym prowadzonym, w kawiarni Sogno Caffe, przez właściciela i wielkiego pasjonata Pana Daniela Dobosza. W trakcie szkolenia uczniowie:
- poznali drogę ziarna od plantacji do filiżanki (pochodzenie i rodzaje kawy, technikę wypalania oraz przechowywania i ich wpływ na jakość naparu),
- nauczyli się rozpoznawać ziarna robusty i arabiki,
- poznali fachowe słownictwo: single origins i blend kawy, Roaster
- nauczyli się obsługiwać profesjonalny sprzęt baristyczny do tradycyjnego parzenia kawy,
- poznali parametry prawidłowego espresso oraz opanowali technikę parzenia, podawania i degustacji podstawowego naparu z kawy,
- obserwowali wpływ poszczególnych składowych procesu parzenia na efekt w filiżance,
- nauczyli się spieniać mleko i przygotowywać cappuccino.
Znaczący wzrost kultury picia kawy i towarzyszący temu zjawisku wzrost konsumpcji tego napoju, wymuszają wysoki poziom wiedzy i umiejętności wśród pracowników hotelu. Są więc one niezbędne dla przyszłych adeptów sztuki hotelarskiej, którzy otrzymają stosowne zaświadczenia. Szkolenie było więc skutecznym wyjściem naprzeciw rosnącym oczekiwaniom na rynku pracy.